DIMARTS 8 DE GENER
A les 19.45 h
A càrrec de La colleta d’en Rebassa

Les possessions, de Llúcia Ramis, és un relat de fantasmes.
Una novel·la que comença amb un retorn i acaba amb un udol.
La narradora de Les possessions vola de Barcelona a Palma per posar fre a l’espiral conspiranoica del seu pare, que amb la jubilació ha passat de ser un
plàcid professor d’institut a iniciar una batalla legal contra un presumpte delicte urbanístic. Són dies incòmodes, de converses amb un pare de sobte desconegut, una mare que actua com si res i un antic amant i mentor.

Comentari (0) Visites: 16

DIJOUS 10 DE GENER A les 19 h
A càrrec de Núria Castellano i Solé, doctora en Història, especialista en Egiptologia i membre de la Missió Arqueològica a Oxirrinc (Egipte)

El faraó més mediàtic de l’Antic Egipte, Tutankamon, torna a estar de moda. La presència d’una possible cambra a la seva tomba ha tornat a posar-lo en el punt de mira dels egiptòlegs. Però, què amaga encara la seva tomba? Quin simbolisme amagava el seu tresor?

Comentari (0) Visites: 10

DIMARTS 15 DE GENER A les 19 h
A càrrec de César Sierra, doctor en Història i especialista en Història antiga de Grècia. Actualment és professor associat a la Universitat
Autònoma de Barcelona

En aquesta sessió ens ocuparem del disseny biològic de la ciutadania en el món antic a través de l’anàlisi de les lleis espartanes de Licurg. Partint d’aquí,
tractarem la influència de les nocions hipocràtiques en la eugenèsia moderna del segle XX (la idea del ben nascut i la puresa racial) per finalment arribar a valorar les luctuoses conseqüències de la seva aplicació a l’Europa d’entreguerres.

Comentari (0) Visites: 9

DISSABTE 19 DE GENER A les 17.30 h
A càrrec de Lluís Amorós Cristià, aficionat autodidacte
Organitza La logia de las candelas

La ciència ha descobert moltes coses sorprenents del Cosmos on vivim. En els últims anys els avenços són espectaculars. El gran públic desconeix tals troballes en gran mesura perquè són temes complexos i de difícil explicació. Els temes que es tractaran són: el Temps i l’Espai, velocitat de la llum, Big Bang, fons de microones, matèria fosca, energia fosca i ordenament de l’univers observable.

Comentari (0) Visites: 11

DIJOUS 24 DE GENER A les 17 h
A càrrec de La Fundació Uszheimer

Vivim en una societat en què el volum del col·lectiu de persones grans i, per tant, el col·lectiu de persones afectades per malalties neurodegeneratives cada vegada és més gran. És necessari tenir present les seves necessitats i empatitzar amb les persones malaltes que presenten pèrdues de memòria i que afecten la seva vida quotidiana.

DIJOUS 31 DE GENER A les 19 h
A càrrec de Valeri Cabòs i Mur, músic, component del grup Remor de Mar, conferenciant i professor de tallers de música clàssica Aquest cicle està dirigit a persones a qui agradi la música clàssica encara que no tinguin coneixements musicals

En aquesta primera sessió s’explicaran els instruments de l’orquestra simfònica i el paper de les veus femenines i masculines als cors, així com la funció del director d’orquestra.

Comentari (0) Visites: 6

DIMARTS 5 DE FEBRER A les 19.45 h
A càrrec de La colleta d’en Rebassa

Joc brut, de Manuel de Pedrolo, és una novel·la policíaca que narra la història de Xavier, que, atret fortament per una dona bellíssima, Juna, s’avé a cometre un assassinat perquè ella li ho demana. L’obra està ambientada a Barcelona. Es divideix en quatre parts: “El projecte”, que seria el plantejament; “Els fets” i “La recerca”, que correspondrien al nus, i “Les Explicacions”, que actua a com epíleg final i que seria el desenllaç. La veu narrativa que utilitza és la del narrador protagonista, i empra molt sovint el monòleg interior. El desig per part de Xavier i l’afany d’ascensió social a través del diner per part de la Juna són els principals motors de l’acció.

Comentari (0) Visites: 11

DIJOUS 7 DE FEBRER A les 19 h
A càrrec de Núria Castellano i Solé, doctora en Història, especialista en Egiptologia i membre de la Missió Arqueològica a Oxirrinc (Egipte)

L’interès per Egipte va caure durant l’edat mitjana degut a l’ocupació musulmana, però amb el Renaixement, Egipte va tornar a estar de moda. Papes, obeliscos i, per descomptat, mòmies i jeroglífics, van captar l’atenció dels antics.

Comentari (0) Visites: 8

DIMARTS 12 DE FEBRER A les 19 h
A càrrec de César Sierra, doctor en Història i especialista en Història antiga de Grècia. Actualment és professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona

Exploració i navegació acompanyen la cultura grega des dels seus inicis, que dona com a resultat un món curiós i, sovint, imaginari. En aquesta sessió tractarem la qüestió dels grans viatges de grecs i romans pels límits del món conegut; aquí s’amagaven tota mena de pobles fantàstics i objectes màgics. Fruit d’aquesta exploració va néixer un gènere literari de gran èxit, la paradoxografia, però també un seguit de termes que han sobreviscut en la nostra cultura popular, com troglodita o pigmeu.

Comentari (0) Visites: 8
Comentari (0) Visites: 15

DIJOUS 28 DE FEBRER A les 19 h
A càrrec de Valeri Cabòs i Mur, músic, component del grup Remor de Mar, conferenciant i professor de tallers de música clàssica Aquest cicle està dirigit a persones a qui agradi la música clàssica encara que no tinguin coneixements musicals

Com era la música del barroc? En aquesta sessió es parlarà de les seves característiques i formes musicals a través de l’obra de tres grans compositors: Vivaldi, Haendel i Bach.

Comentari (0) Visites: 6

DILLUNS 4 DE MARÇ A les 19 h
A càrrec de María Martínez, llicenciada en Psicologia amb un màster en Teràpia Sexual i de Parella

La menopausa és una etapa del cicle vital de la dona que ve acompanyada d’una sèrie de canvis tant en l’àmbit físic com psicològic que poden afectar a
la sexualitat. Encara que és una etapa normal per la qual passen totes les dones, la majoria d’elles, disposen d’escassos coneixements, tenen moltes inquietuds i creences inadequades que donen lloc a interpretacions errònies i a una visió negativa d’aquest període. La finalitat d’aquesta xerrada és que les dones adquireixin els coneixements necessaris perquè puguin viure i gaudir de la seva sexualitat de la millor manera possible.

Comentari (0) Visites: 8