Des de fa anys, a Can Verdaguer, s’organitza el concurs de còmic de Nou Barris, convertint el còmic en un eix transversal en el nostre dia a dia. Enguany fem una passa més enllà i neix un nou projecte: el CIMOC!
El CIMOC és un projecte innovador en la programació de Can Verdaguer que, de la mà de diferents professionals experts en còmic, té com a objectiu apropar a infants i joves al món de la il·lustració, les vinyetes i les històries a través de jocs, xerrades, conferències, sortides, etc.
1a edició del CIMOC
El passat mes de desembre es va dur a terme la 1a edició del CIMOC. Va ser molt especial, ja que a més a més de ser la primera, es va haver de fer amb un aforament molt reduït per adaptar-nos a les mesures sanitàries del moment.
Vam comptar amb la col·laboració d’Espai Daruma. Per a qui no sàpiga qui són, podeu clicar aquí per anar a la seva pàgina web i conèixer-los una mica més. Vam fer tres jornades, cada una dedicada a un tema diferent i conduïdes pel professional Oriol Estrada (@CapitanUrias).
La primera jornada la vam dedicar al Japó i els japonesos, a endinsar-nos en la seva cultura. Es van fer pinzellades de la geografia, les ciutats, fets històrics…, d’aquest país.
Va ser una sessió participativa. Es va produir un intercanvi de visions sobre el país del Sol Naixent i la cultura que l’envolta. Vam descobrir el bagatge cultural que tenen per poder entendre com pensen, com són; la importància que li donen a l’esforç, la implicació, el respecte; per què són tan diferents de nosaltres. A través de molts exemples d’animes o pel·lícules (Shin Chan, Your Name, etc.) vam veure com solen respondre els japonesos en situacions concretes.
La segona jornada la vam dedicar a endinsar-nos encara més en el món del manga i de l’anime. El punt de partida va ser un col·loqui. Cadascú va enumerar aquells mangues que coneix i tot allò que creu que sap d’aquest món.
Vam aprendre com va començar tot. Quins han estat aquells noms més importants al llarg de la història d’aquest gènere, les sèries més conegudes, etc. Tot acompanyat de projeccions, exemples de mostres originals del Japó, etc. A més, vam aprofitar per obrir un debat col·loqui per saber què opinen sobre el manga. Creus que és per a totes les edats? Per què que triomfa tant a tot el món?, entre altres temes.
Per acabar la 1a edició del CIMOC, vam escollir com a cloenda una jornada sobre otaku: videojocs, música i ciberespai, centrada en tota la cultura gaming (molt important i potent), la música (especialment el J-pop) i el ciberespai japonès. Per què, sobretot a les ciutats, és tan popular per a un gran sector de la població (tant jove com no) els jocs i els videojocs? Hi ha edificis amb diferents plantes amb consoles perquè la gent pugui jugar pagant. Vam descobrir la història del videojoc al Japó, repassant aquells noms més importants, i també els jocs tradicionals que eren més populars abans que arribés el videojoc. També vam conèixer l’evolució de la música japonesa, de l’enka al J-pop. Amb una història musical ben diferent de la nostra, vam descobrir com s’estructuren les peces musicals, i com sona cada generació musical. També vam saber com funciona el ciberespai al Japó, quines plataformes pròpies tenen, i el sistema d’idiogrames i emojis que més utilitzen a l’hora de comunicar-se.
Us esperem en pròximes edicions, amb nous continguts i ganes d’aprendre una mica més en el món del còmic.
Si t’has quedat amb ganes de saber més, us deixem dos petits jocs que van fer servir a la 1a edició del CIMOC.